Naar schatting is momenteel minder dan de helft van de wereldbevolking verbonden met het internet. Maar dat aantal groeit rap nu technologie democratiseert en in steeds meer landen voor een groeiende groep mensen en organisaties beschikbaar wordt. Wereldwijd zijn er momenteel ruim 50 miljard apparaten verbonden met het internet, vaak slimme devices die zelf ook data genereren en met elkaar verbonden zijn.
Daarnaast is er, onder andere door de versnelde opkomst van het hybride werken tijdens de pandemie, een groeiende behoefte aan technologie die werken en communiceren op afstand faciliteert. Het IT-landschap van de toekomst vraagt daarom om een flexibele, schaalbare en robuuste IT-infrastructuur. Een landschap dat zowel kan omgaan met traditionele als moderne, datagedreven workloads. En een infrastructuur die moderne technologieën als containerisatie, microservices, AI en IoT ondersteunt, waardoor u snel meebeweegt met nieuwe marktontwikkelingen en veranderende klantbehoeften.
Het creëren van zo’n IT-landschap en infrastructuur van de toekomst is een stevige uitdaging voor veel organisaties. Een rapport van The Economist Intelligence Unit (EIU) geeft aan dat veel IT-beslissers en business executives denken dat een matige tot aanzienlijke verbetering van de IT-infrastructuur en apps nodig is om adequaat te reageren op toekomstige veranderingen. In dit artikel leest u alles over de aandachtspunten die langskomen bij het inrichten van uw IT-infrastructuur op de toekomstige behoeften. Doe er uw voordeel mee!
1. Het kiezen van de juiste cloudoplossing
De meeste organisaties en techvolgers zijn het er inmiddels wel over eens dat de cloud de toekomst heeft. Maar er valt tegenwoordig behoorlijk wat te kiezen op cloud gebied. U kunt gaan voor public clouds, private cloudoplossingen of een hybride cloud (combi van publiek en private). Het laatste model wint snel aan populariteit. Lees hier meer over de voordelen van hybride datacenters.
Een hybride cloud geeft u de optie om SaaS-technologie vanuit de public cloud te gebruiken voor de standaard businessprocessen, zoals kantoorapplicaties, e-mail en diensten. De meer bedrijfskritische zaken en privacygevoelige data in de private cloud kunt u in een datacenter onderbrengen. Het voornaamste voordeel van een extern datacenter is de flexibiliteit. Je gebruikt en betaalt alleen de ruimte die je op een bepaald moment nodig hebt. Wanneer je meer capaciteit nodig hebt, is opschalen geen probleem.
2. Een toekomstbestendig datacenter
De continue groei van data en opkomst van het hybride werken stellen ook nieuwe eisen aan datacenters. Het datacenter ‘oude stijl’ zal plaatsmaken voor een nieuwe generatie datacenters. Deze zullen steeds vaker fungeren als centrale controlepunten die met intelligente toepassingen data op afstand kunnen beheren.
Veiligheid en betrouwbaarheid zijn enorm belangrijke assets voor toekomstbestendige datacenters. Een modern datacenter moet robuust, goed beveiligd en privacyproof zijn. Het bevat bovendien de gereedschappen en kennis om zowel fysieke inbraken als digitale aanvallen te voorkomen. Extensieve security analytics en netwerkmonitoring worden dan ook steeds belangrijkere onderdelen van de toolkit van de datacenterbeheerder. Kijk daarom kritisch naar de bovengenoemde aandachtspunten bij het kiezen van een storagepartner en datacenter.
3. Benut de mogelijkheden van glasvezel
Connectiviteit is ook een belangrijk aandachtspunt bij het inrichten van een toekomstbestendige infrastructuur. Data moeten sneller dan ooit van de ene naar de andere plek stromen om plaatsonafhankelijk werken te faciliteren. Moderne glasvezeltechnologie biedt veel potentie voor het optimaliseren van uw IT-infrastructuur. Ze levert de ideale combinatie van snelheid en betrouwbaarheid.
Bovendien wordt glasvezel nog steeds volop doorontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan hollow fiber, een manier van belichting die ervoor zorgt dat u data met nog hogere snelheden transporteert. Wanneer u iets verstuurt duurt dit even lang als iets downloaden. Dit is handig als u vaak grote bestanden, denk aan video’s, op internet zet. Maar bijvoorbeeld ook om tijdens videobellen, waarbij uw eigen videobeeld met hoge kwaliteit verstuurd wordt en er hierdoor minder haperingen zichtbaar zijn.
4. Creëer betrokkenheid bij het inrichten
Een betrouwbare IT-infrastructuur is belangrijk voor alle medewerkers binnen uw organisatie. De directie, de managers, de medewerkers op de werkvloer en de thuiswerkers: iedereen is er afhankelijk van. Iedereen heeft een goede en snelle verbinding nodig die ervoor dat medewerkers optimaal met elkaar kunnen communiceren.
Betrek daarom alle stakeholders bij het inrichten van uw IT-infrastructuur, zodat er geen frictie ontstaat binnen de organisatie over gekozen oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een projectteam waarin vertegenwoordigers van elk onderdeel van de organisatie zitten. Op deze manier worden de belangen van elk team binnen de organisatie behartigd. Denk hierbij ook aan het verschaffen van hulpmiddelen voor een goede thuiswerkplek en passende samenwerkingstools om betrokkenheid te garanderen. Het inrichten van een toekomstbestendige IT-infrastructuur valt of staat grotendeels met het goed implementeren van technologie op afstand om personeel verbonden en betrokken te houden.
5. Toekomstbestendige, duurzame IT-infrastructuur
Duurzaamheid is een aandachtspunt waar geen bedrijf meer omheen kan. Het is een punt dat hoog op de agenda staat en door 80% van de mondiale bedrijven wordt aangestipt in hun communicatie. Naast het betalen van een aantrekkelijk tarief betalen, is het ook steeds belangrijker om rekening te houden met de generaties die komen. Een toekomstbestendige IT-infrastructuur houdt hier rekening mee.
Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor datacenters die gebruikmaken van technieken als energiebesparing, het hergebruiken van restwarmte, efficiëntere koeltechnieken en hernieuwbare energiebronnen.
Wat levert een goed ingerichte IT-infrastructuur op?
Een goed ingerichte IT-infrastructuur levert uw organisatie veel op, nu en in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande voordelen.
- De integratie van informatie en soepele workflows binnen de hele organisatie. Dit maakt de weg vrij voor een datagedreven werkwijze en verhoogt de productiviteit en het werkplezier van medewerkers.
- Het wordt makkelijker om systemen en processen snel te veranderen en af te stemmen op nieuwe marktbehoeften en veranderende klantwensen.
- U heeft de vrijheid om optimaal te profiteren van innovaties in IT-land.
- Een moderne IT-infrastructuur bouwt een belangrijke plek in voor duurzaamheid, waardoor u bespaart op energiekosten en uitstoot. Dat is goed voor het milieu, uw bedrijfsimago en de maandelijkse energierekening.
- Een betere connectiviteit brengt data snel op de juiste plaats en maakt op afstand (samen)werken en communiceren makkelijker en efficiënter.
Aan de slag met de aandachtspunten & uw IT-infrastructuur
Hoe gaat u nu concreet aan de slag met de hierboven genoemde aandachtspunten? Hoe brengt u ze in de praktijk en schept u de IT-infrastructuur van de toekomst? Alles in eigen beheer houden is lastig in een tijdperk waarin IT-landschappen steeds complexer en uitgebreider worden. Het helpt om de samenwerking te zoeken met een partner die alle uitdagingen en mogelijkheden kent die gepaard gaan met het inrichten van de ideale IT-infrastructuur.
Dataplace is zo’n partij. Bij ons kunt u terecht voor de 4 C’s die een belangrijke rol spelen bij het inrichten van een goede, robuuste en toekomstbestendige IT-infrastructuur.
- Cloud: Eurofiber Cloud Infra Cloud Connect zorgt voor veilige privéverbindingen naar de public cloud. Omdat u het publieke internet omzeilt, legt u veilig verbinding met diverse cloudaanbieders en bent u verzekerd van gegarandeerde bandbreedtes. Daarnaast kunt u bij Dataplace terecht voor een hoogwaardig IaaS-platform dat draait op een schaalbaar en veilig VMware-cluster. Tot slot profiteert u met de CloudHub ook optimaal van de voordelen van een hybride cloudmodel.
- Connectiviteit: met de combinatie van het Eurofiber Cloud Infra-netwerk en bijvoorbeeld het zakelijk glasvezel van Eurofiber profiteert u altijd van optimale connectiviteit. Snelle dataoverdracht en werken op afstand zijn nooit meer een probleem.
- Colocatie: met de twin-datacenteroplossing van Eurofiber Cloud Infra brengt u uw IT-infrastructuur onder bij dezelfde betrouwbare partij op twee geografisch gescheiden locaties.
- Consultancy: geen twee organisaties hebben exact hetzelfde IT-landschap en dezelfde behoeften. Een specialist als Eurofiber Cloud Infra biedt ook consultancydiensten en zoekt samen met u naar een ideale maatwerkoplossing.
Wilt u weten hoe Eurofiber Cloud Infra uw IT-infrastructuur naar het volgende niveau kan tillen?
Door de ervaringen en kennis die we in de loop der jaren hebben opgedaan in de wereld van datacenters en IT, heeft Eurofiber Cloud Infra een heldere visie ontwikkeld op de uitdagingen en aandachtspunten die komen kijken bij het creëren van een goede en toekomstbestendige infrastructuur. De maatschappelijke uitdagingen van vandaag vragen om de digitale oplossingen van morgen. En daar zijn wij op voorbereid.
Wilt u ook bouwen aan een krachtige IT-infrastructuur die klaar is voor de uitdagingen van de toekomst? En wilt u weten hoe de diensten en oplossingen van Eurofiber Cloud Infra u daarbij kunnen helpen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar +31 (0)30 242 872 320, te mailen naar sales@eurofibercloudinfra.com of klik op de onderstaande button en vul het contactformulier in.