Portals
IT infrastructuur

5 tips voor duurzame & toekomstvaste digitale infrastructuur binnen uw organisatie

Duurzame en digitale infrastructuur kun je gebruiken om rekening te houden met groeiende IT-vereisten en milieueffecten. 

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

Digitalisering maakt het leven in veel opzichten makkelijker en schept ook legio nieuwe kansen en verdienmodellen voor bedrijven. Tegelijkertijd hebben de vraag naar hoogwaardige IT-voorzieningen en de groei van de mondiale databerg ook invloed op de ecologische voetafdruk die de digitalisering van de maatschappij achterlaat. Met de groei van het aantal datacenters nemen immers ook het energieverbruik en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot toe.

Gelukkig spannen veel datacenters zich inmiddels in voor verduurzaming, een begrip dat tegenwoordig meer is dan een modewoord. De grote uitdaging hierbij is de groei van het digitale verkeer in goede banen leiden en tegelijkertijd stappen maken op het gebied van energiebesparing en het efficiënter benutten van beschikbare resources. In dit artikel leest u hoe het mogelijk is om een digitale infrastructuur te scheppen die zowel duurzaam als toekomstvast is. Zo gaan zorg voor de leefomgeving en een uitstekende IT-performance voortaan hand in hand.

De uitdagingen van een duurzame digitale infrastructuur

Traditionele datacenters worden gezien als grote energieverbruikers. Het zijn mega grote hallen met een hoop servers. Zeker de reuzen onder de datacenters verbruiken net zoveel energie als alle huishoudens in een middelgrote stad bij elkaar. Lange tijd werd de oplossing voor de toenemende vraag naar IT-diensten vrijwel exclusief gezocht in het bijbouwen van nieuwe datacenters. Dat is echter een weg die niet langer heilzaam is als Nederland serieus werk wil maken van de ambitieuze klimaatdoelen die de overheid voor de middellange termijn heeft opgesteld. 

Een ander probleem is dat duurzaamheid een nogal diffuus begrip is. De term wordt op diverse manieren gebruikt en niet altijd gekoppeld aan concrete doelen. Dat leidt nogal eens tot ‘greenwashing’: goede sier maken met bepaalde aspecten van de duurzaamheidsgedachte zonder het maken van een goede afweging tussen de kosten en effecten van duurzaamheidsmaatregelen. Echter, efficiënte duurzaamheidsmaatregelen proberen een balans te vinden tussen menselijk welzijn (people), het milieu (planet) en welvaart (profit). Het helpt ook niet dat traditionele partijen en organisaties de keuze tussen productiviteit/kosten en duurzaamheid vaak voorstellen als een kwestie van ‘of-of’, terwijl het in werkelijkheid steeds vaker ‘en-en’ is. 

In IT-land speelt bovendien een zekere ‘onzichtbaarheidsfactor mee’. Zeker als we in de cloud werken, zijn we ons niet altijd even goed bewust van de impact die onze handelingen in de digitale wereld op de ‘echte’ wereld hebben. Achter elke video die we online bekijken, elke videovergadering die we hosten en elk bestand dat we delen met onze collega’s, gaan servers en opslagsystemen schuil die ruimte, energie en grondstoffen gebruiken. Zeker in het pre-duurzaamheidstijdperk, maar ook tegenwoordig, is een energie-efficiënt gebruik van apparaten en IT-resources nog wel eens een ondergeschoven kindje. Veel servers in datacenters of serverruimtes draaien bijvoorbeeld de hele dag en nacht, maar gebruiken nauwelijks 15% van de beschikbare capaciteit en rekenkracht.

Hoe zorgt u ervoor dat uw digitale infrastructuur duurzaam en toekomstvast wordt?

Stoppen met of stevig interen op ons dataverbruik is in deze tijd geen haalbare of wenselijke optie. Maar blijven inzetten op het bijbouwen van grote datacenters ook niet. Gelukkig biedt de moderne technologie steeds meer aanknopingspunten voor het ontwikkelen van duurzame en toekomstvaste digitale infrastructuren.

1. Energiebesparing met virtualisatie en power management

Virtualisatie is een krachtig antwoord op de wildgroei aan servers in datacenters of de interne serverruimtes van bedrijven. Servervirtualisatie deelt een hardware-server op in diverse virtuele machines die zich gedragen als volwaardige en onafhankelijke servers. Het resultaat? Hardware wordt efficiënter gebruikt en u kunt eenvoudig meer resources toewijzen aan een server. Toepassingen werken bovendien afhankelijk van de toepassingen waar ze op draaien. Met containertechnologie zet u nog een extra stap richting het efficiënt benutten van IT-resources. 

Virtualisatie zorgt voor een daling van het energiegebruik en lagere koelingskosten. Bovendien is de technologie uitstekend toegesneden op cloud computing en daardoor ook uitermate toekomstbestendig.

Power management is een andere manier om energie te besparen, zonder daarbij in te boeten aan performance. De meeste bedrijven hebben te maken met piek- en dalperioden op het gebied van digitaal verkeer. Power management stelt datacenters in staat om in tijden van dalverkeer over te schakelen op een bespaarmodus. Goed power management zorgt ervoor dat een datacenter alleen op volle toeren draait als daar echt behoefte aan is.

2. Vraag en aanbod beter afstemmen

Vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen is een andere manier om uw digitale infrastructuur duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een betere spreiding van workloads door lokale datacenters te gebruiken in een omgeving waar tijdelijk extra capaciteit nodig is. 

Pallas Agterberg, Challenge Officer bij Alliander en lid van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (LEAP) geeft in een artikel op de website van TNO Nederland een voorbeeld: “Stel: je weet dat het Nederlands Elftal een wedstrijd speelt waar miljoenen mensen naar willen kijken. Dan weet je ook dat de vraag naar capaciteit bij internetproviders als Ziggo en KPN tijdelijk enorm toeneemt. Nu heb je daar aparte servers voor. Je zou echter de servers die overdag voor de bedrijven werken ’s avonds prima beschikbaar kunnen maken voor andere doeleinden. Voor streaming bijvoorbeeld.”

3. Hernieuwbare energie efficiënt inzetten

De verwachting is dat een groot deel van de digitale infrastructuur in de nabije toekomst aangedreven zal worden door hernieuwbare energiebronnen als zon, wind en water. Het is mogelijk om clouddiensten hierop af te stemmen en bepaalde cloudservices dus onder te brengen op plekken waar wind of zon ruim voorhanden zijn. Denk bijvoorbeeld aan Zuid-Europa, Noord-Afrika of een locatie die in de buurt van een windpark in de Noordzee ligt.

4. Bewustwording creëren bij medewerkers

Ook op het vlak van duurzaamheidsbesef is nog een wereld te winnen. Geef medewerkers bijvoorbeeld voorlichting over het maken van energiebewuste keuzes. Of stimuleer afdelingen om duurzaam in te kopen op het gebied van hardware, verlichting en isolerend materiaal.

5. Restwarmte afvangen en benutten

Warmte is een belangrijk restproduct van industriële complexen en datacenters. Helaas gaat die vaak verloren. Zonde, want u kunt restwarmte prima hergebruiken en omzetten in brandstof die uw digitale infrastructuur voedt. U voorkomt de verbranding van extra gas en komt weer een stapje dichter bij een IT infrastructuur die past binnen het ideaal van de circulaire economie.

De bijdrage van Eurofiber Cloud Infra

Heeft u de ambitie om grote stappen te zetten richting het verduurzamen en toekomstbestendiger maken van uw digitale infrastructuur? Dan helpt Eurofiber Cloud Infrau graag verder. 

  • Onze datacenters maken gebruik van Dynamic Free Cooling (DFC). Dynamic Free Cooling is een regelconcept voor airconditioningsystemen in combinatie met hybride indirecte vrije koeling in precisie-airconditioningunits, ventilatorgeregelde droge koelers en toerengeregelde centrale pompsystemen. Al deze systeemcomponenten worden centraal geregeld om het totale energiegebruik, afhankelijk van de omgevingstemperatuur te minimaliseren.
  • Eurofiber Cloud Infra beschikt over energiezuinige UPS-installaties die bij een lage belasting een hoge efficiency behalen. Deze zijn zelfs zo efficiënt dat ze staan op de energielijst EIA (Energie-investeringsaftrek)
  • We recyclen en hergebruiken restwarmte in het datacenter en hebben een intentieovereenkomst om de restwarmte van een van onze datacenters in te zetten voor het verwarmen van een nabijgelegen woonwijk
  • De datazalen van Eurofiber Cloud Infrabeschikken over ‘cold corridors’. Dit zorgt voor een scheiding tussen de koude en warme luchtstromen waardoor kortsluiting en dus menging wordt voorkomen. Dit houdt ook in dat er alleen behoefte is aan het koelen van een corridor in plaats van de gehele ruimte. 
  • Alle datacenters van Eurofiber Cloud Infradraaien op groene energie. Dit is niet alleen de energiebehoefte van de servers maar ook koeling, verlichting, kantoor, etc dus het energieverbruik van het datacenter in zijn geheel.
  • De ventilatie-, verwarmings- en airco-installaties op onze kantoren zijn op een energiebesparende manier ingesteld.
Steve Ramdharie - Eurofiber Cloud Infra

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.