De steeds groter wordende rol van big data
De hoeveelheid beschikbare data wordt steeds groter. We zijn steeds actiever online. Zo worden er steeds meer zoekopdrachten uitgevoerd op Google, worden er meer Youtube video’s bekeken en sturen we steeds meer Whatsapp berichten. Wat gebeurt er met deze grote hoeveelheden data en wat is de rol van datacenters hierin? Dat leest u hieronder.
Wat is big data?
Volgens onderzoeksbureau Gartner heeft big data 3 belangrijke kenmerken. Die worden ook wel de 3 V’s genoemd: volume, velocity en variety. Met big data wordt dus de hoeveelheid data, de diversiteit van de data en de snelheid waarmee de data binnenkomt of opgevraagd wordt aangegeven. Met diversiteit wordt met name bedoeld dat de data niet gestructureerd is en niet in een traditionele database opgeslagen kunnen worden. In het kort:
“Big data zijn grootschalige, snelle en/of gevarieerde informatiemiddelen die kosteneffectieve, innovatieve vormen van informatieverwerking vereisen die meer inzicht, besluitvorming en procesautomatisering mogelijk maken.” - Gartner, 2012
De gegevens in big data kunnen worden onderscheiden in primaire en secundaire bronnen. Onder primaire bronnen vallen de gegevens die worden gegenereerd door:
- trackers: zoals RFID-tags en internet cookies;
- sensoren: zoals camera’s en microfoons;
- wearables: zoals smartwatches;
- apparaten thuis die zijn aangesloten op het internet of things, zoals mobiele telefoons, gehoorapparaten en pacemakers;
- of de gegevens die men achterlaat op social media.
Onder secundaire bronnen vallen de gegevens die worden hergebruikt, door bijvoorbeeld bestaande datasets te combineren. Het hergebruik van gegevens kan worden onderscheiden in:
- data recycling: het hergebruik van gegevens voor dezelfde doelen in dezelfde context;
- data repurposing: het hergebruik van gegevens voor andere doelen dan waarvoor ze in eerste instantie zijn verzameld, maar wel in dezelfde context;
- of data recontextualisation: het hergebruik van gegevens voor andere doelen in een andere context.
Houd er wel rekening mee dat hergebruik van gegevens voor andere doelen zou kunnen conflicteren met de wettelijke kaders van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daar moet u dus mee oppassen.
De groei van big data
Een publicatie van Statista laat zien dat de hoeveelheid big data in datacenters van 124 exabyte in 2018 zou moeten zijn gegroeid naar 403 exabyte in 2021. De groei in data biedt bedrijven een grote kans, maar die kan alleen worden benut met realtime inzichten die het mogelijk maken om gebruik te maken van de voordelen van big data. Een grote hoeveelheid van bedrijven heeft niet de capaciteit om alle data te analyseren en begrijpen, waardoor het ongebruikt in de systemen blijft zitten en de waarde van deze gegevens vermindert. Om de kansen die big data met zich meebrengen te benutten moeten bedrijven toegang hebben tot krachtige analyse tools, waarmee actuele gegevens worden verzameld, geanalyseerd en worden vertaald naar bruikbare inzichten. Hiervoor moet een sterke basis aanwezig zijn, die een veilige plek biedt voor big data opslag.
Redenen voor het opslaan van big data in datacenters
Datacenters kunnen de betrouwbaarheid en veiligheid bieden die nodig zijn voor de opslag van big data. Naast het beheren van big data, bieden datacenters ook de voordelen van connectiviteit en toegang tot de cloud. Door verbinding te maken met cloudplatforms kan er worden voldaan aan de verwerkingssnelheid die nodig is voor het verwerken van big data. In combinatie met de schaalbaarheid, wendbaarheid en flexibiliteit van datacenters kunt u voldoen aan de groeiende behoefte naar data van uw bedrijf.
De capaciteit van cloud datacenters biedt de mogelijkheid tot uitvoerige big data analytics. Dit omvat het bekijken van de data, het herkennen van bruikbare patronen en het maken van op data-gebaseerde beslissingen. Dit maakt analytics een multi-dimensionele discipline. Het begint met het verzamelen van data, het meten, detecteren en een data analyse. Deze data kan hierna gegroepeerd en gevisualiseerd worden, waarna er op gereageerd kan worden. Hierbij worden de gegevens met behulp van berekeningen aan elkaar vergeleken, worden er patronen ontdekt en wordt gedrag gemodelleerd in beslismodellen.
Met deze beslismodellen kunt u acties laten uitvoeren op het portaal van uw cloud datacenter. Zo kunt u in een hoog-geautomatiseerde cloud-omgeving het capacity management automatiseren. Met behulp van analytics kunt u de omgeving automatisch laten tunen op basis van de behoefte en ervoor zorgen dat een server automatisch meer resources toegewezen krijgt tijdens werkuren, wanneer de vraag naar capaciteit hoger is.
Een cloud datacenter geeft u de mogelijkheid om alleen te betalen voor wat u nodig heeft. Dit zogenaamde consumptie model geeft u de kans om alleen het nodige te bestellen, of het nou gaat om databases, servers, netwerken of storage. Zo kunt u ook, wanneer u bepaalde elementen niet meer nodig heeft, deze verwijderen uit uw pakket.
Bekijk hier alle Eurofiber Cloud Infra datacenters.
ContactOnze experts
Wilt u meer weten over onze diensten?
We helpen u graag verder.