Cloud is de laatste jaren in diverse vormen geëvolueerd tot een toonaangevend platform voor IT -afdelingen. De cloud biedt voordelen op het vlak van flexibiliteit, schaalbaarheid en
betrouwbaarheid. Een enorme datagroei en een grote druk op data compliancy duwt de cloud adoptie verder omhoog. Eenmaal overtuigd kunnen organisaties zich veel serieuzer bezig houden met het digitaal transformeren van hun diensten en processen. Maar eerst zal een aanzienlijke cloudmigratie van de omgeving eraan voorafgaan.
Een “Cloud-first” strategie is een veelgehoorde uitdrukking. Maar wat bedoelen we hier precies mee? Wanneer kunnen we een “Cloud-first” strategie écht zo betitelen? Welke aandachtspunten gelden bij een cloudontwerp en implementatie? In dit artikel gaan we hier dieper op in en laten we zien hoe u een Cloud-first strategie effectief toepast.
Inhoud
Wat is een cloud-first strategie?
Ten eerste zijn er twee basisvarianten: private cloud en public cloud, hierin verder te noemen als “cloud”. Door het gebruikmaken van een heterogene architectuur bij één of meerdere cloud leveranciers ontstaat er een hybride cloud of multi cloud. Een hybride cloud, combineert een on-premise omgeving met cloud. Voor sommigen “the best of both worlds”.
Met name voor bedrijven die nog niet volledig willen of durven overstappen naar de cloud. In het geval van een hybride cloudoplossing worden geselecteerde applicaties en specifieke data naar de cloud verplaatst. Wat overblijft kan op de on-premise omgeving van de organisatie blijven draaien. Er bestaat geen eenduidige “one-size-fits-all” cloud, iedere cloud omgeving heeft z’n specifieke kenmerken. Daarom is een open digitale infrastructuur cruciaal voor betrouwbare cloud connectiviteit!
Met een “Cloud-first” strategie is gedefinieerd dat elk IT-gerelateerd vraagstuk vanuit een cloud gedachte wordt geïnitieerd. Als dat om een (remmende) reden niet mogelijk is, is er nog steeds sprake van een on-premise omgeving of een koppeling ernaar toe.
Start-ups hebben een groot voordeel, omdat ze niet kampen met technische schuld en legacy- applicaties. Met een “Cloud-only” strategie wordt van meet af aan ‘Cloud-native’ gestart (born-in-the-cloud) om daarmee de nieuwste cloud technologieën in te zetten voor innovatieve- en/of disruptieve oplossingen.
Een “Cloud-first” strategie daarentegen bestaat meestal uit twee opties:
- on-premise technologieën stapsgewijs uitfaseren en migreren naar een cloud omgeving. Hierbij kan een "lift & shift" transitie onderdeel zijn van het migratie traject.
- bestaande applicaties gevoeglijk koppelen (bijvoorbeeld via API’s) aan nieuwe en innovatieve cloud platforms en cloudoplossingen.
Bij een Cloud-first strategie wordt het vertrekpunt vanuit de traditionele omgevingen bepaald. Een niet te onderschatten traject omdat er nauwgezet omgevingen ontvlochten moeten worden, wat leidt tot een gefaseerde invoering van het gekozen cloudlandschap.
Cloud is niet geschikt voor elke situatie
U kunt de cloud niet gebruiken in elke situatie. Er is een steeds kleiner wordend percentage van applicaties en gedateerde software die niet of minder geschikt zijn voor cloudomgevingen. Daarnaast is het voorstelbaar dat hoog gevoelige data binnen de muren een organisatie moet blijven en worden er dermate hoge eisen gesteld dat zelfs een private cloud niet aangewend kan worden. On-premise biedt volledige controle over beveiliging en privacy, en kan cruciaal zijn voor bedrijven met bovengemiddelde en gevoelige gegevens of wettelijke vereisten.
De keuze voor een hybride cloud is dan voor deze organisaties een passende oplossing. Cloud oplossingen zijn ontworpen vanuit beveiligingsmechanismen die over meerdere beveiligingslagen beschikken. Dit is een zegen voor organisaties die niet over de kennis en middelen beschikken om hun eigen beveiliging accuraat in te richten en te beheren. Een cloudoplossing kan dan zeker steun bieden.
Wat zijn de aandachtspunten bij een cloud-first strategie?
Er zijn een aantal aandachtspunten te benoemen die om de hoek komen kijken bij het ontwerpen en implementeren van een Cloud-first strategie.
Afhankelijkheid van cloudleverancier(s)
Applicaties, data, infrastructuur en werkplekken naar cloud overzetten betekent dat deze zaken niet meer volledig in eigen beheer vallen, maar via de cloudleverancier(s) in gehoste omgevingen staan. Voor een kwalitatieve dienstverlening is het niet bevorderlijk dat een aantal leveranciers de nieuwe keten vormen. Bij storingen en beheer bent u immers grotendeels afhankelijk van deze partijen. Een leverancier met een breed scala aan disciplines heeft een betere controle over de gehele IT stack en heeft absoluut een voorkeur boven een versnipperd leverancierslandschap. Let hierbij goed op of de diensten (Service Level Agreement) vanuit één leverancier geboden worden, of dat er underpinning- en third party contracten geboden worden. Het is daarom goed om kritisch te checken wat de betrouwbaarheid en continuïteit vanuit een cloudleverancier onder de motorkap geboden wordt!
Connectiviteit & security
Continuïteit is essentieel, daarbij zijn betrouwbare en veilige verbindingen een must. Met de komst van bijvoorbeeld het hybride werken moeten medewerkers altijd toegang hebben tot hun data, gegevens en documenten. Het kiezen van de juiste connectiviteit én security zijn de eerste vereisten en de levensaders van een degelijke cloud-first strategie.
Data opslag
Kenmerkend van data zijn dat het te dupliceren is en dat niet alle data verouderd. Als er software is waarin personeelsgegevens bewaard worden, staat dit keurig in een database. Naast NAW gegevens ook BSN, kopie paspoort, geboortedatum, salaris, enzovoort. Deze gegevens veranderen zelden of nooit en blijven dus altijd relevante informatie, ook als die na 10 jaar lekt. Het versleuteld opslaan van data op een minder veilige locatie is dan ook geen goede oplossing. Het is dus absoluut belangrijk om te voorkomen dat het met de beveiliging van de data mis kan gaan. Kies voor veilige opslag op een veilige locatie binnen Nederland of Europa. Let daarbij specifiek op de wet- en regelgeving die van toepassing is: een datacenter in Nederland kan alsnog onder de regelgeving van de VS vallen!
Over Eurofiber Cloud Infra
Eurofiber Cloud Infra heeft de expertise en oplossingen in huis om van uw cloud-first strategie een succes te maken. Zo beschikken we over een platform waarmee u uw eigen datacenter, cloud en alle SaaS-, PaaS- en connectiviteitsproviders gecontroleerd samenbrengt in één centrale architectuur. Die cloudarchitectuur maakt het end-to-end gebruik van veilige privé verbindingen mogelijk en is uit te breiden met diensten van talloze andere cloudproviders.
Cloud Connect is een snelle, makkelijke en flexibele manier voor serviceproviders om privé connectiviteit naar de publieke cloud op te zetten. U legt een veilige verbinding naar de cloudprovider van uw keuze en omzeilt daarbij het publieke internet.
Meer weten over cloud-first strategie?
Wilt u ook een succes maken van uw cloud-first strategie? En bent u benieuwd hoe de cloud- en connectiviteitsoplossingen van Eurofiber Cloud Infra hierbij helpen? Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar +31 (0)30 242 8720 of vul het contactformulier op onze website in.