Zo realiseert Datacenter Groningen 100% uptime

Data moeten altijd beschikbaar zijn, ook als een stroomstoring of brand je servers treft. Projectleider Arjen van Wijk vertelt welke maatregelen Eurofiber Datacenter Groningen heeft getroffen voor 100% beschikbaarheid. En met succes. “Wij zijn sinds de opening in 2018 nog nooit offline geweest.”
Downtime is voor de meeste bedrijven onacceptabel. Omdat bedrijven sterk afhankelijk zijn van IT, is downtime simpelweg geen optie. Zonder die IT vallen financiële transacties bijvoorbeeld stil, zijn online vergaderingen niet mogelijk of hebben artsen geen toegang tot patiëntgegevens.
Bedrijven hebben ook te maken met steeds strengere wet- en regelgeving als het gaat om de bescherming en beschikbaarheid van data. Zo zijn financiële instellingen onder de Europese Digital Operational Resilience Act (DORA) verplicht om de ‘resilience’ (veerkracht) van de IT-systemen te testen en eventueel te verbeteren. Die systemen moeten onder andere bestand zijn tegen de alsmaar geavanceerdere cyberaanvallen.
Is TIER III genoeg?
Om de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van IT te waarborgen, voldoen de meeste commerciële datacenters in Nederland aan de TIER III-classificatie van het Uptime Institute. Een TIER III-datacenter heeft een gegarandeerde uptime van 99,982%. Alle kritieke componenten en systemen (zoals de stroomvoorziening en koeling) zijn redundant uitgevoerd. Onderhoud heeft hierdoor geen invloed op de beschikbaarheid van de dienstverlening.
Ontwerp voor maximale uptime
Bij het ontwerp van het Eurofiber Datacenter Groningen lag de nadruk op high-performance computing (HPC), duurzaamheid én op redundantie en veerkracht. Van Wijk haalt een aantal ontwerpkeuzes aan die bijdragen aan de 100% beschikbaarheid sinds 2018:

1. Stroomvoorziening
Het Groningse datacenter heeft per corridor vier stroomfeeds in plaats van de gebruikelijke twee. “Door racks tegenover elkaar te plaatsen, beschikken klanten over een A-, B-, C- en D-feed. Dit verbetert niet alleen de power usage effectiveness (PUE), maar verhoogt ook de veerkracht. Als één feed uitvalt, blijven er altijd drie operationeel.”
2. Koeling
Datacenter Groningen gebruikt voor koeling standaard de Low Speed Ventilation (LSV)-techniek. Deze methode is tot 30% efficiënter dan conventionele datacenterkoeling. “Met meerdere LSV-units zorgen we voor redundantie en die units zijn met vier ventilatoren zelf ook redundant uitgevoerd. Het volledige koelsysteem is bovendien te scheiden in twee autonome koelsystemen die elkaars taken kunnen overnemen.”
3. Connectiviteit
Het datacenter is carrierneutraal, wat betekent dat klanten vrij zijn in hun keuze van hun/een netwerkprovider. Bij een storing bij één provider kan de verbinding snel worden overgeschakeld naar een alternatieve aanbieder. “Daarnaast komen alle carriers via twee gescheiden routes binnen, zodat een beschadiging van een glasvezelkabel, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden, geen impact heeft op de beschikbaarheid van de dienstverlening.”
4. Luchtcondities
Om de levensduur en betrouwbaarheid van servers te maximaliseren, wordt in Groningen de luchtvochtigheid continu gecontroleerd en stabiel gehouden tussen 30% en 60%. Dit voorkomt corrosievorming en vertraagt vroegtijdige slijtage. Daarnaast wordt de luchtkwaliteit in de corridors streng gemonitord om stofophoping te minimaliseren, wat bijdraagt aan een stabiele en veilige werkomgeving voor de IT-infrastructuur.

5. Cybersecurity
Het datacenter voldoet aan de hoogste beveiligingseisen, waaronder de ISO27001-certificering voor informatiebeveiliging. Het beschikt over geavanceerde netwerkbeveiligingsmaatregelen om cyberdreigingen realtime te detecteren en te voorkomen. Toegang tot de datazalen wordt verleend door middel van een toegangspas in combinatie met een vingerafdruk.
Risico’s spreiden
Een calamiteit waardoor een datacenter niet beschikbaar is, is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten. Volgens Van Wijk kiezen klanten er dan ook steeds vaker voor om hun IT op meerdere locaties onder te brengen, bijvoorbeeld door back-ups in een private cloudomgeving te plaatsen. Of door hun IT niet alleen in Groningen onder te brengen, maar ook in een van de andere zeven datacenters van Eurofiber Cloud Infra.
“De allerhoogste graad van veiligheid en beschikbaarheid wordt bereikt door dubbel uitgevoerde verbindingen tussen jouw organisatie en minimaal twee van onze datacenters”, besluit Van Wijk.
