ICT-outsourcing heeft veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het heel doelgericht, flexibel en naar actuele behoefte inzetten van specifieke kennis, software en tooling. Daarnaast is het een goede manier om voor een betaalbaar en overzichtelijk bedrag een schat aan IT-kennis en -expertise in huis te halen. En er is natuurlijk ook een stukje ontzorging: u hebt minder omkijken naar uw IT-landschap en hoeft ook minder tijd en geld te besteden aan het zoeken naar en onboarden van IT-professionals.
Toch zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten en valkuilen die u goed in het oog moet houden bij ICT-outsourcing. Naast voordelen kleven er namelijk ook risico’s aan het uitbesteden van uw IT aan een externe partij. Lees er meer over in dit blogartikel.
Inhoud
Wat is ICT-outsourcing?
ICT-outsourcing is het laten uitvoeren van IT-activiteiten door een extern bedrijf of een gespecialiseerde leverancier. Meestal gaat het om taken die u voorheen intern voor uw rekening nam, maar soms ook om werkzaamheden die nieuw zijn in het activiteitenpakket van een organisatie. In het geval van ICT-outsourcing besteedt u bepaalde IT-taken uit aan een gespecialiseerde partner. Denk bijvoorbeeld aan zaken als:
- hosting;
- applicatie- en softwareontwikkeling;
- webontwikkeling;
- technische ondersteuning;
- softwaretests.
Een onderzoek van Whitelane uit 2021 toont aan dat zo’n 80% van de Nederlandse bedrijven in meer of mindere mate IT-activiteiten uitbesteedt of in elk geval van plan is om dit binnenkort te doen. De financiële dienstverlening is in dit opzicht de koploper. Circa de helft van de ondervraagde bedrijven kiest voor het outsourcen van de cybersecurity.
De belangrijkste 6 aandachtspunten bij ICT-outsourcing
Er is dus zeker voldoende animo voor ICT-outsourcing. Maar het is wel een stap waar u goed over moet nadenken en die u met beleid dient te zetten. Tijd om meer licht te werpen op de belangrijkste aandachtspunten die om de hoek komen kijken bij het outsourcen van IT-activiteiten.
1. Is er een strategische match?
ICT-outsourcing vraagt om meer dan een simpele klant-leveranciersrelatie. U gaat een intensieve samenwerking aan voor de lange termijn. Een goede strategische match is daarom onmisbaar. Focust een partner zich op uw belangrijkste drijfveren en kan hij hier wat mee? Het moet vooraf voor beide partijen duidelijk zijn wat de strategische beweegredenen en overwegingen zijn voor het partnerschap. Draait het primair om kostenbesparing? Of vindt u het vooral belangrijk om uw digitale transformatie te versnellen en zo beter tegemoet te komen aan wensen van uw klanten?
2. Is er voldoende begrip?
Begrijpt een potentiële partner ook wat uw wensen en doelen zijn? Dit betekent verder kijken dan alleen de technische kant. De juiste outsourcingspartner begrijpt ook welke businessdoelen u wilt realiseren met uw IT-oplossingen en kan hier adequaat op anticiperen.
3. Zijn er heldere afspraken gemaakt?
Een goed partnerschap valt of staat met het maken van duidelijke afspraken. Alleen zo weet u wat u aan elkaar heeft en ontstaat een goede vertrouwensbasis waarop beide partijen kunnen bouwen. Denk aan afspraken over essentiële zaken als:
- het begin en einde van een project of samenwerking;
- de manier waarop informatie en afspraken worden gedocumenteerd;
- de condities die gelden voor het ontbinden van de samenwerking.
4. Wat valt er binnen de scope van de dienstverlening?
De scope van de dienstverlening is ook een belangrijk aandachtspunt. Wat valt wel en niet binnen de dienstverlening en support die de ICT-outsourcing partner aanbiedt? En hoe flexibel is de partner met het eventueel tussentijds aanpassen of uitbreiden van het dienstenpakket?
5. Is er genoeg duidelijkheid voor de medewerkers?
Het uitbesteden van IT-diensten en -werkzaamheden heeft ook gevolgen voor uw medewerkers. Op organisatorisch vlak verandert hoogstwaarschijnlijk het nodige. Het is belangrijk om de volledige impact die het outsourcingsproject op medewerkers heeft in kaart te brengen. Is er genoeg duidelijkheid voor uw interne mensen? Is het helder wat de ICT-outsourcing partner oppakt en wat nog intern wordt uitgevoerd?
6. Is er ruimte voor bijsturing?
Informeer of er ruimte is om tussentijds de resultaten van de samenwerking te bespreken. Wordt er indien nodig bijgestuurd of is er vooral sprake van een blinde focus op een in steen gebeiteld einddoel?
Wat zijn de 6 grootste risico’s en potentiële nadelen van ICT-outsourcing?
ICT-outsourcing heeft wel wat risico’s en potentiële nadelen die u moet zien te omzeilen. We zetten de belangrijkste kort op een rij.
1. Minder controle
Als u IT-activiteiten outsourcet, geeft u logischerwijs een stukje controle op. Let er daarom op dat een outsourcingspartner in staat en bereid is om resultaten en gedetailleerde rapporten over het uitgevoerde werk te leveren. Als het hieraan ontbreekt, heeft u te weinig inzicht in en controle over uw IT-landschap.
2. Onverwachte kosten
Het kan bij ICT-outsourcing voorkomen dat u te maken krijgt met onverwachte kosten. Dit gebeurt meestal als u een contract niet grondig doorleest voordat u aan de slag gaat met een ICT-outsourcingspartner. Een gedegen voorbereiding en controle voorkomen dit probleem.
3. Veiligheidsrisico’s
In een tijd waarin cyberdreigingen en datalekken altijd op de loer liggen, is een uitmuntende en robuuste beveiliging van data essentieel. Kijk dus altijd heel kritisch naar de manier waarop een ICT-outsourcingspartner uw gegevens opslaat, beheert en beveiligt.
4. Afhankelijkheid
Werken met externe IT-partners brengt altijd een zekere mate van afhankelijkheid met zich mee. Het is daarom essentieel om de betrouwbaarheid en stabiliteit van een ICT-outsourcingspartner te controleren. Voldoet de partij aan de voorwaarden die nodig zijn om het beste uit een langdurig samenwerkingsverband te halen?
5. Taalbarrière
Veel bedrijven kiezen voor een buitenlandse ICT-outsourcing partner. Dat kan vanuit kostenoogpunt een goede zet zijn, zonder dat de kwaliteit van de dienstverlening eronder hoeft te lijden. Waak in zo’n geval wel voor een taalbarrière. Die kan leiden tot miscommunicatie en ervoor zorgen dat een ICT-outsourcing partner uw IT niet zo beheert als u het voor ogen heeft. Kies een taal die beide partijen afdoende beheersen.
6.Tijdverschil
Tijdsverschil kan ook een complicerende factor zijn als u werkt met een buitenlandse ICT-outsourcing partner. Het synchroniseren van teams om een stabiele en tijdige levering te garanderen kan in het gedrang komen.
Over Eurofiber Cloud Infra
Als u kiest voor Eurofiber Cloud Infra, weet u zeker dat u in zee gaat met een partner die voldoende aandacht besteedt aan de bovengenoemde punten. Wij beschikken over de tools, kennis, ervaring en technologische flexibiliteit die nodig is voor het inrichten van een totale (cloud)infrastructuur die toekomstbestendig is en de zakelijke continuïteit van uw bedrijf waarborgt. Persoonlijk contact, deskundig advies, praktische hulp, technische expertise en korte communicatielijnen zijn de pijlers waar onze dienstverlening op steunt.
Hoe kunnen wij u helpen?
Benieuwd naar onze diensten en wilt u weten wat het inzetten ICT-outsourcing voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar +31 (0) 30 242 8720 of het contactformulier op onze website in te vullen.