Een groeiend aantal organisaties kiest tegenwoordig voor IT-outsourcing. Vaak een verstandige keuze, maar ook een lastig proces dat alleen een succes wordt als u de juiste vragen stelt voordat u definitief de samenwerking aangaat met een IT-partner.
Er bestaan namelijk verschillende IT-outsourcing partners en -mogelijkheden. De juiste keuze maken is daarom niet altijd even makkelijk. Waarom zou u voor IT-outsourcing kiezen? En hoe kiest u de partner die het beste past bij uw wensen en behoeften? We vertellen het u in dit blogartikel aan de hand van acht waardevolle tips.
Waarom kiezen voor IT-outsourcing?
Eén van de belangrijkste redenen om voor IT-outsourcing te kiezen, is de mogelijkheid om toegang te krijgen tot expertise en skills die niet beschikbaar zijn binnen de eigen organisatie, of in ieder geval niet op de schaal die u nodig heeft. De IT-arbeidsmarkt is namelijk erg krap. De vraag blijft voorlopig een stuk groter dan het aanbod, waardoor het aantrekken van de juiste specialisten lastig en duur is.
35% van de organisaties kiest voor outsourcing om de innovatie aan te jagen, met extra voordelen in de vorm van kostenbesparingen, verminderde capaciteitsproblemen en de vrijheid van medewerkers om zich te concentreren op hun kernactiviteiten. Werken met een IT-outsourcingspartner helpt uw organisatie om tegen een voorspelbaar tarief gebruik te maken van een flexibele pool van medewerkers, vaardigheden en diensten.
De 8 vragen die u moet stellen bij het kiezen van een IT-outsourcing partner
Maar hoe vindt en kiest u nu de ideale IT-outsourcing partner voor uw organisatie? De volgende tips maken die opdracht een stuk eenvoudiger.
1. Wat is de reputatie van het bedrijf?
Heeft de beoogde partner een goede reputatie? Dit is een essentiële vraag als u uw IT wilt outsourcen. Kijk naar langdurige en succesvolle samenwerkingen die het bedrijf in het verleden al is aangegaan met organisaties binnen uw specifieke marktniche. Zoek contact met referenties die soortgelijke projecten aan deze organisatie hebben uitbesteed en check onafhankelijke reviews op internet.
2. Gaat de partner met u in gesprek?
Ga voor het starten van een samenwerking regelmatig in gesprek met uw beoogde partner(s) voor IT-outsourcing. Stel alle vragen die belangrijk zijn voor de samenwerking, zodat er geen twijfels meer bestaan. Denk bijvoorbeeld aan vragen als:
- Welke technologieën gebruiken ze? En hoe flexibel (makkelijk uitbreidbaar, snel aan te passen aan veranderende klantbehoeften en marktontwikkelingen) en toekomstbestendig zijn die?
- Op welke support kan ik rekenen?
- Hoe ziet de SLA (Service Level Agreement) eruit? En hoe zit het met de beschikbaarheid van data en applicaties als de samenwerking tot een einde komt?
De bovenstaande vragen zijn essentieel voor het goed inrichten van een samenwerking en kunnen bijvoorbeeld aan bod komen in speciale projectsessies. Ook een oriënterend bezoek aan de beoogde partner helpt vaak. U ziet dan met eigen ogen hoe een bedrijf werkt, leert de teams en de gezichten achter het scherm kennen en ziet welke technische voorzieningen ze gebruiken om kwaliteit te kunnen leveren.
3. Welke technische skills zijn aanwezig?
Welke technische skills heeft uw potentiële partner in huis? Het is verstandig om een organisatie te zoeken met technische expertise op diverse gebieden. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen ontwikkelen met meerdere programmeertalen, het ondersteunen van verschillende typen cloudoplossingen (private cloud, meerdere publieke clouds, hybride cloud en multi-cloud) en het realiseren van een divers spectrum aan integraties.
4. Hoe gaan ze om met feedback en vragen?
Hoe een potentiële partner omgaat met feedback en vragen is ook een belangrijk aandachtspunt. Denkt een organisatie met u mee of krijgt u vooral standaard antwoorden die veel aan uw eigen verbeelding overlaten? Zoek bij voorkeur een partner die projectmatig te werk gaat. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de partner continu feedback opneemt en hier ook consequent mee aan de slag gaat. Het iteratieve proces maakt meten, testen en schalen mogelijk, waardoor u makkelijker de gewenste resultaten boekt.
5. Wordt er goed gecommuniceerd?
Een goede dienstverlening begint met één-op-één-aandacht om de behoeften van de organisatie te begrijpen. De ideale partner bepaalt de communicatiekanalen die de voorkeur hebben en maakt een stappenplan voor hoe vaak het bedrijf geüpdatet wil worden. Idealiter zijn de communicatielijnen kort en worden problemen zo goed en snel opgelost dat de bedrijfscontinuïteit nooit in het gedrang komt.
6. Is er sprake van een partner of van een leverancier?
Hoewel er natuurlijk veel raakvlakken tussen de twee begrippen zijn, is een partner net wat anders dan een leverancier. Een partner levert niet alleen diensten, software, hardware of infrastructuur, maar denkt actief mee over de wensen en behoeften van uw organisatie én medewerkers. Een goede IT-outsourcing partner stelt ook samen met u doelen voor de lange termijn op en kan duidelijk aantonen hoe u gezamenlijk die doelen bereikt.
7. Is er begrip voor cultuurverschillen?
Een bedrijf met een vergelijkbare bedrijfscultuur als de uwe is vaak de beste match. Een bedrijf met een open bedrijfscultuur en plat organisatiemodel zal makkelijker samenwerken met een vergelijkbare partner dan met een sterk hiërarchische organisatie met een meer gesloten bedrijfscultuur.
Toch hoeven cultuurverschillen geen onoverkomelijke barrière te zijn, mits er maar voldoende wederzijds begrip is. Het is vooral belangrijk dat een partner de flexibiliteit heeft om bepaalde cultuurverschillen te overbruggen en in alle gevallen te doen wat nodig is om uw IT-landschap zo goed mogelijk in te richten. Besef dat zich aanpassen aan elkaars cultuur tweerichtingsverkeer is.
8. Wordt de dienstverlening regelmatig geëvalueerd?
Het plannen, implementeren en adopteren van nieuwe IT-oplossingen is vaak een kwestie van continu verbeteren. Een goede partner voor IT-outsourcing staat dan ook open voor feedback, evalueert de eigen dienstverlening geregeld en voert verbeteringen door waar en wanneer dat nodig is.
Over Eurofiber Cloud Infra
Eurofiber Cloud Infra werkt vanuit een open en neutraal model. Een partner die met u meedenkt. Wij beschikken over de tools, kennis, ervaring en technologische flexibiliteit die nodig is voor het inrichten van een totale IT-infrastructuur die toekomstbestendig is en de zakelijke continuïteit van uw bedrijf waarborgt. Persoonlijk contact, deskundig advies, praktische hulp, technische expertise en korte communicatielijnen zijn de pijlers waar onze dienstverlening op rust.
Hoe kunnen wij u helpen?
Benieuwd naar onze diensten en wilt u weten wat het inzetten IT-outsourcing voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar +31 (0) 30 242 8720 of het contactformulier op onze website in te vullen.