Portals
Private cage

Datacenters

In dit artikel vindt u uitgebreide informatie over alles wat met datacenters te maken heeft.

Contact

Wilt u meer weten over onze diensten?

We helpen u graag verder.

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een groot, industrieel en streng beveiligd pand dat ontworpen is met één belangrijk doel: ervoor zorgen dat servers 24/7 en 365 dagen per jaar blijven draaien en data altijd beschikbaar en oproepbaar zijn. Een storing in het datacenter zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat u even niet kunt betalen met uw bankpas of niet bij belangrijke transactionele gegevens kunt als u een zakelijke deal wilt sluiten. Een professioneel datacenter is uitgerust met voorzieningen als:

  • goede koelings- en klimaatbeheersingssystemen;

  • een kwalitatief hoogwaardige stroomvoorziening;

  • snelle netwerkverbindingen;

  • fysieke beveiliging.

Al deze voorzieningen zijn redundant, wat wil zeggen dat ze meervoudig zijn uitgevoerd. Er is dus altijd een back-up beschikbaar als één van de systemen uitvalt.

Onderdeel van Eurofiber Cloud Infra

Dataplace Datacenters

De digitalisering van de maatschappij en economie verloopt razendsnel. En data zijn het kostbare werkkapitaal waar moderne bedrijven tegenwoordig op vertrouwen bij het verbeteren van hun dienstverlening. Het spreekt voor zich dat u die informatie goed en veilig wilt beheren. Een goed en veilig datacenter wordt dan al gauw een must. Op deze themapagina vindt u uitgebreide informatie over alles wat met datacenters te maken heeft.

Welke soorten datacenters zijn er?

Datacenters zijn er in verschillende soorten en maten. Tijd om de de belangrijkste soorten nader onder de loep te nemen.

1. Nationaal en regionaal datacenter

Een nationaal datacenter heeft locaties verspreid over het hele land. Dit is vaak een groot voordeel, omdat de kans groot is dat er een datacenter bij u ‘om de hoek’ zit. De geringe afstand bespaart verbindingskosten, maar komt ook de snelle beschikbaarheid van informatie ten goede. Omdat een nationaal datacenter over meerdere locaties beschikt, kan het ook gemakkelijker de risico’s op downtime beperken. Een regionaal datacenter is vaak beperkt tot enkele vestigingen binnen een bepaalde provincie of regio.

2. Multi- en single-tenant

Datacenters kunnen de data van meerdere klanten (multitenant) beheren, maar zich ook op slechts een klant richten (single-tenant). De grootste single-tenant-datacenters (hyperscales) zijn enorme bouwwerken die mondiaal opererende internetgiganten als Google, Microsoft, Facebook en Amazon bedienen. Internationale datacenters opereren vaak als ‘digitale gateways’ tot de rest van Europa.

3. Tier-niveaus

Daarnaast worden datacenters op basis van hun beschikbaarheidsniveau ingedeeld in zogenaamde tier-niveaus (een tot en met vier). Datacenters met het label tier 4 voldoen aan de hoogst denkbare eisen op het gebied van beschikbaarheid, redundantie en het reduceren van downtime. 

Tier 1 garandeert een bepaalde basiscapaciteit, terwijl tier 2 basisredundantie (een dubbele uitvoering van alle koel- en stroomvoorzieningen) levert. Een tier-3-datacenter garandeert dat het vervangen en onderhouden van apparatuur zonder uitval kan plaatsvinden dankzij een extra delivery path voor stroom en koeling.

Bekijk: Datacenters van Dataplace in AmsterdamArnhemBrabantNedzoneUtrecht en Rotterdam

Wat zijn de voordelen van een datacenter?

Uw data opslaan in een betrouwbaar datacenter heeft talloze voordelen. We zetten de belangrijkste voor u op een rij.

  • Goede opslagfaciliteiten: Datacenters beschikken op het gebied van koeling, connectiviteit, opslagcapaciteit en veiligheid over faciliteiten die binnen de eigen organisatie moeilijk realiseerbaar zijn.

  • Kostenbesparing: datacenters bezitten de middelen om netwerkapparatuur aan te bieden en kunnen deze met een minimum aan kosten en complexiteit verbinden met andere netwerkserviceproviders.

  • Redundante verbindingen zorgen ervoor dat belangrijke informatie altijd beschikbaar is.

  • Een combinatie van fysieke beveiliging (cameratoezicht, toegangscontrole), netwerkbeveiliging (de nieuwste antivirussoftware en firewalls) en procedurele veiligheid (NEN- en ISO-certificeringen) zorgen ervoor dat uw bedrijfskritische en privacygevoelige data altijd veilig zijn.

  • Schaalbaarheid: met datacenterruimte of colocatie kunt u flexibel en snel uitbreiden wanneer dat gewenst is of de noodzaak daartoe ontstaat. Een bijkomend voordeel is dat u alleen betaalt voor de ruimte en energie die u daadwerkelijk afneemt.

  • Risicomanagement: colocatie is een goede strategie om ook in noodgevallen continuïteit te borgen, ongeacht of u gebruikmaakt van een datacenter als een primaire site voor servers of als ‘mirror site’ (externe kopie locatie) om een ​​constante connectiviteit te garanderen tijdens uitval op de primaire locatie. Met een datacenter spreidt u de risico’s. 

Welke soorten bedrijven gebruiken een datacenter?

Er zijn tegenwoordig heel wat organisaties die gebruikmaken van een datacenter. Het gaat vooral om de onderstaande typen bedrijven en instellingen.

  • Universiteiten, hoge scholen en onderzoekslaboratoria. Deze instellingen gebruiken vaak zware mainframes en clusters voor het uitvoeren van complexe berekeningen. 

  • Bedrijven die in de buurt van belangrijke internetknooppunten zitten. Ze verwachten daar namelijk de snelste verbindingen en hoogste mate van betrouwbaarheid te krijgen.

  • Grote bedrijven of organisaties die zijn gespecialiseerd in het leveren van diensten. Dat geldt zeker voor ondernemingen wier diensten 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis, waar doorlopende toegang tot patiëntgegevens een must is.   

  • Tech- en telecombedrijven die veel data genereren en verwerken en sterk afhankelijk zijn van een goed werkende IT-infrastructuur.

  • Overheid en gemeenten. 

Bekijk hier alle bedrijven die gebruikmaken van datacenters van Dataplace, onderdeel van Eurofiber Cloud Infra. 

Hoeveel datacenters telt Nederland?

Nederland is een aantrekkelijk land voor het neerzetten van datacenters. De reden? De combinatie van een gunstige ligging, goede netwerkinfrastructuur en de aanwezigheid van  één van ’s werelds grootste internetknooppunten. 

In totaal telt Nederland ruim zesduizend datacenters. De meeste daarvan zijn van bedrijven zelf, zoals van providers en multinationals. De regio’s Amsterdam en Haarlemmermeer zijn van oudsher de ‘datacenter-hotspots’, maar in die gemeenten geldt momenteel een bouwstop voor nieuwe datacenters. Noord-Brabant, een techprovincie bij uitstek, werpt zich nadrukkelijk op als een steeds belangrijkere datacenterregio. Dataplace heeft zes datacenters op verschillende locaties in Nederland, zoals te zien is op de afbeelding rechts. 

locaties-datacenters-dataplace

Wat zijn de kosten van een datacenter?

Maar wat kost het gebruik van een datacenter? Uiteraard is de prijs maatwerk en hangt het allereerst af van uw IT-infrastructuur (denk aan de hoeveelheid servers, het totale vermogen, het daadwerkelijke energie gebruik) en de capaciteit die u afneemt.

Waarom kiezen voor Datacenter as a Service (DCaaS)?

Kiest u voor datacenter-as-a-service (DCaaS)? Dan heeft u voortaan nauwelijks nog operationele zorgen over uw IT-infrastructuur. Veiligheid, de toegang tot het datacenter, koeling en netwerkconnectiviteit; het wordt allemaal geregeld door een gespecialiseerde en kundige partner, zodat u zich volledig kunt focussen op uw kernactiviteiten. 

Is DCaaS ook een goede oplossing voor uw organisatie? En bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Dan bent u bij Dataplace aan het juiste adres. We zijn niet slechts een leverancier van diensten, maar een betrouwbare en volwaardige partner. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact op of vraag een offerte aan.

Susan Megens - DataplaceOlivier Claessen - DataplaceSteve Ramdharie - Eurofiber Cloud Infra

ContactOnze experts

Wilt u meer weten over onze datacenters?

We helpen u graag verder.